HTML

Az énektanulás nyelvezete

Az énektanulás egészen speciális dolog. Minden, amit a technikáról meg kell tanulni, a testen belül történik, nem láthatjuk, csak érzésekkel, képzetekkel, metaforákkal lehet elmondani, mit is csináljunk, így szinte saját költői nyelv alakult ki köré. Ezzel a különleges nyelvvel próbáltam - eredetileg csak magamnak - leírni, összegyűjteni a tudnivalókat, de gondoltam, hátha hasznos vagy élvezetes lehet másoknak is...

Friss topikok

  • ScorpionWolf: nagyon várom a folytatást:D (2009.01.20. 20:08) A levegő

Linkblog

Gömb az orrunk előtt

2009.06.17. 15:46 misie

Akkor van jó helyen és leválva a hang, ha úgy érezzük, mintha az orrunk előtt lenne egy gömb vagy félgömb (az előbb emlegetett ív legvége), ami nagyon puha, levegővel van kipárnázva, és abba tesszük, ejtjük bele a hangot.

Szólj hozzá!

Címkék: orr levegő gömb ív

Ív az orrunk elé

2009.06.04. 14:52 misie

A hangnak mindig ívet kell adni, nem szabad, hogy lapos legyen, mert akkor beszorul. Az ívet úgy kell elképzelni, mintha a hátunk aljáról indulna, felmenne a fejünk fölé és ott visszakanyarodik az orrunk elé.

Szólj hozzá!

Címkék: orr ív

Legato

2009.06.03. 16:29 misie

A legato énekléskor valahol az orrunk tövénél érezni kell folyamatosan a zöngét, ott szól minden hang. Ennek a zöngének folyamatosan szólnia kell, akkor is, ha épp magánhangzót mondunk, miközben alatta mondjuk a szöveget, nem szabad soha elengedni.

Szólj hozzá!

Címkék: zönge legato

Levegőt lefelé tolni

2009.06.02. 16:44 misie

Miután megvan a zönge, az és a levegőt rá akarjuk fújni, hagyni kell, hogy odacsusszanjon a levegő. Olyan, mintha a zönge lenne a lyuk, amin ott, az orrunknál fogva "kihúzzuk" a levegőt.A kitartott hangnál fújás közben úgy kell érezni, mintha felülről lefelé menne a…

Szólj hozzá!

Címkék: levegő felülről ráfújni

süti beállítások módosítása